Sarjakuvasyksy Goethe-Institutilla – osallistu lukupiireihin

Goethe-Institut Finnland tarjosi Sarjakuvakeskukselle mahdollisuutta vallata kirjastonsa syksyn ajaksi. Sarjakuvasyksyn ajan aina joulukuuhun asti instituutin kirjastossa on laajennettu sarjakuvatarjonta: voit paitsi lainata sarjakuvia Goethe-Institutin kokoelmista myös lukea paikan päällä sarjakuvia Suomen sarjakuvaseura ry:n laajasta valikoimasta. Kokoelmassa on teoksia mm. seuraavilta taiteilijoilta: Amanda Baeza, Mawil, Ville Tietäväinen, Birgit Weyhe ja Tommi Musturi (pääosin saksaksi). 

Sarjakuvasyksyn aikana Goethe-Institut järjestää yhteistyössä Suomen sarjakuvaseuran kanssa instituutin kirjastossa myös lukupiirin, jonka puitteissa sarjakuvan ystävillä on kolmen tapaamiskerran aikana tilaisuus tutustua uusiin sarjakuviin ja keskustella niistä.

Lukupiirin tapaamiset

2.10. Ensimmäisellä tapaamiskerralla aihetta ei ole valittu ennakkoon, vaan osallistujille on mahdollisuus tuoda mukanaan oma lempisarjakuva tai lainata sarjakuva instituutin kirjastosta, esitellä sitä toisille lukupiiriläisille ja keskustella yhdessä sen tiimoilta.

30.10. Sarjakuvien lukupiirin toisella tapaamiskerralla keskustelemme saksalaisesta sarjakuvapiirtäjästä Max Baitingerista ja hänen sarjakuvastaan Heimdall.

Sarjakuvan aiheena on skandinaavinen muinaistarujen kokoelma Edda Heimdallin, kaiken näkevän jumalan perspektiivistä. 

Tämä tarkastelee maailman tapahtumia Valhallan katolta tarkoituksenaan varoittaa sotureita katastrofeista torvellaan – kuten suuresta sudesta, joka on aikeissa syödä auringon. Hän hoitaa virkaansa virkistävällä, filosofisella tavalla verrattuna toisiin suuriin sankareihin, kuten Thoriin.

heimdall max baitinger formatkey jpg default

20.11. Sarjakuvien lukupiirin kolmannella tapaamiskerralla keskustelemme saksalaisen sarjakuvapiirtäjä Paula Bullingin suomennetusta teoksesta “Aamuvirkkujen maassa” (Land der Frühaufsteher)

Teos kuvaa Bullingin kokemuksia hänen Sachsen-Anhaltin osavaltiossa  “aamuvirkkujen maassa” pakolaisten kanssa käymistään keskuteluista. Osavaltiolla on sellainen maine, että se noudatta pakolaiskysymyksissä tiukinta mahdollista lnjaa.

Paula Bulling on dokumentoinut useiden vuosien ajan pakolaisasioita Sachsen-Anhaltissa ja keskustellut paljon turvapaikanhakijoiden kanssa Hallessa, Halberstadtissa ja Möhlaussa (Wittenberg). Kirjan seitsemän lukua kertovat elämästä vastaanottokeskuksissa, arkipäivän rasismista, erään pakolaisen kuolemasta ja siitä kuinka Paula Bulling pohtii sitä, miten hänen valkoihoisena taiteilijana olisi sopivaa kertoa pakolaisista.

aamuvirkkujen maassa paula bulling formatkey jpg default

Lukupiiriä pitää kääntäjä, sarjakuvataiteilija Hannele Richert.

Lisää Goethe-Institutin sivulla.