Teksti ja livekuvitukset: Aino Sutinen
Valokuvat: Henry Söderlund ja Aino Sutinen

Sarjakuvaseuran 50-vuotisseminaari pidettiin seuran perustamisen vuosipäivänä 23.11.2021 Kirjan Talolla Helsingissä. Ohjelmassa keskusteltiin seuran ja sarjakuva-alan historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Keskusteluista kaksi (Sarjainfo ja sarjakuvaneuvokset) on kuunneltavissa sarjakuvaseuran SoundCloud-tilillä tästä linkistä.

seminaari3

49-vuotiaasta Sarjainfo-lehdestä juttelivat entiset päätoimittajat Juhani Tolvanen, Heikki Jokinen, Vesa Kataisto ja Reetta Laitinen. Rami Rautkorpi haastattelee (vasemmalla).

50vuotisseminaari aino sutinen livekuvitus sarjainfo web

Haastattelu: Aino Sutinen
Kuvat Terhi Adler ja Aino Sutinen

"Kasvikunta on vanha ja viisas. Huonekasvit ovat hiljaisia kumppaneita, vaalittuja lemmikkejä ja tärkeitä uskottuja." 

Terhi Adlerin näyttely Plant Kingdom – Kasvikunta on nyt esillä Galleria Sarjakuvakeskuksessa Kalliossa (Porthaninkatu 9).

Hei Terhi Adler! Uusi näyttelysi esittelee muun muassa upeita piirroksia erilaisista kasveista ja ekologisia teemoja. Myös kasvien ominaisuuksista, kuten myrkyistä ja parantavista osista, kerrotaan.

Mistä tämä projekti lähti ja kertoisitko sen taustoista?

Hei Aino! Olen kiinnostunut kasveista monelta kantilta. Olen landelta kotoisin ja tykkään luonnosta ja metsistä. Luonnonsuojelu on lähellä sydäntä. Olen myös huonekasviharrastaja, pikkuisia on siunaantunut jo hyvä määrä ja yritän opetella pitämään niistä parempaa huolta. Lisäksi minua on alkanut kiinnostaa hyötykasvit, hortoilu, ja tietysti kasvien "taikavoimat". Keräilen myös omaa kasviotani johon prässäilen löytämiäni kesäkukkia. Koen että kaikki nämä tietysti liittyvät yhteen ja siten näyttely koostuukin monesta erilaisesta elementistä, erillisistä töistä ja tyyleistä joiden yhdistävä tekijä ovat kasvit.

terhi adler nayttely

Talk to Me -sarjakuvazineä tehdessä (2019) nautin kun sain piirtää kasveja. Tajusin että haluaisin jatkaa sitä. Sitten eräällä Aallon kurssilla piti toteuttaa zine risopainolla, ja kahdesta kilpailevasta ideasta zine myrkkykasveista jäi hyllylle. Tarkoituksenani oli aluksi kerätä kasveja, joita on käytetty loitsuissa ja taikajuomissa, koska noitajutut kiehtovat minua. Lopulta päädyin kuvittamaan myrkyllisiä/lääkinnällisiä kasveja, joita voi löytää Suomenkin luonnosta – enemmän tietoisku/opetuskuvamaisemmasta lähtökohdasta. Aion jatkaa tämän pienen kasvioni kuvittamista! Vuosia sitten löysin myös Google Mapsista myrkkykasvipuutarhan, joka sijaitsee Isossa Britanniassa. Kenties menen käymään joskus.

Äiti Maa -teoksen piti aluksi olla kuvallisempi, mutta kun löysin tämän Alkuperäiskansojen julistuksen tekstin, ajattelin antaa viestille eli tekstille enemmän painoarvoa. Tunnen suurta luontoyhteyttä ja halusin ilmaista jotain väkevää, mutta en usko että olisin itse osannut kiteyttää sitä näin voimakkaasti. Käytetyin emoji taas kuvastaa kuihtuvaa ruusua ja kertoo tekstarisuhteiden vaikeuksista sydänsuruineen. Halusin yhdistää kaikissa töissä kuvaa ja tekstiä eri tavoin, vaikka kaikkien duunien ei ehkä voi suoranaisesti sanoa olevan sarjakuvaa. Jatkan näin siis eksperimentaalisella linjalla sarjakuvan rajojen tutkimista.

PlantKingdom terhi adler4

PlantKingdom terhi adler2

Teksti Aino Sutinen
Kuvat Bo Haglund, Anna Neva, Aino Sutinen

Galleria Sarjakuvakeskuksen marraskuun näyttely tutkii luontoteemaa kahden erilaisen taiteilijan upeissa töissä. Terhi Ekebom ja Bo Haglund kertoivat blogille näyttelystä. Lue näyttelyn kuvaus täältä. 

terhi ekebom bo haglund1

"Terhi Ekebomin ja Bo Haglundin näyttely Metsätutkielmia tutkii eri lähestymistapojen kautta metsää, metsään menemistä ja metsän siimeksessä olemista. Taiteilijat tarkastelevat metsän valoa ja varjoa, yhteyksiä ihmisen ja luonnon välillä, osasia, kokonaisuuksia, virtaa, liikettä, puita, olotiloja, tunteita, esteettisyyttä, eksistentiaalisia kipupisteitä, tyhjyyttä, kaipuuta, ihmisenä olemista…"

Hei Terhi! Olette luoneet Bo Haglundin kanssa galleriaan eräänlaisia luontotutkielmia. Teittekö alun perin näyttelyn yhdessä, vai yhdistittekö samanteemaiset työt?

Olemme jo yli vuoden pohtineet, miten voisimme yhdistää kaksi tapaa kertoa niin, että niistä syntyy yhteinen tapa. Työt ovat syntyneet tämän dialogin aikana.

Luonto on molempien lähtökohtana teoksissamme, eräänlainen mysteerinen tila, jonka rakennamme, molemmat eri tavalla. Eivät siis ole satunnaiset yhteenliitetyt teokset.

terhi ekebom bo haglund4

terhi ekebom bo haglund2

Bo Haglundin taulut ovat myös myynnissä, kysy lisätietoa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..