Tommi Musturi: Toivon näyttely 7.–25.4.15

Toivon kirja RGB 2Toivon kirja on Tommi Musturin suurteos ja yli 1 300 yksittäisellä kuvallaan tähän asti laajin suomalainen sarjakuvaromaani. Like julkaisee viisiosaisen Toivon kirja -sarjan sen täydessä mitassa jykevänä kovakantisena sarjakuvaromaanina.

Toivon kirjan aloittaa näkymä eläkeikäisestä miehestä riippumatossaan suomalaisella maaseudulla Tšernobylin ydinonnettomuuden päivänä. Tuo näky asettaa sarjakuvan mittasuhteet.

Toivon kirja ei ole perinteinen sarjakuva. Sen hiljalleen etenevä kerronta hidastaa lukijan seuraamaan tarinan keskiössä olevan miehen ja tämän vaimon yksinkertaista elämää Pirkanmaan maaseudulla. Arjen taustalla liikkuvat kuitenkin suuremmat voimat. Kuolema viipyy ajatuksissa ja kuvitelmat sekä kysymykset täyttävät päähenkilömme mielen.

Musturin kerronta keskittyy nyansseihin nostaen esiin arkipäivän pienet asiat. Ympäröivä luonto piirtyy esiin kaikkialla. Piirrostyö on pelkistettyä, mutta rikasta ja tarina kasvaa kasvaa tapahtumiaan suuremmaksi.

Toivon näyttely esittelee otteita kirjasta – sen lempeästä huumorista ja elämää syleilevistä ajatuksista. Näyttely koostuu serigrafioista ja originaalipiirroksista.

Nyt suomeksi julkaistava teos näkee päivänvalon kuluvana vuonna myös Saksassa, Puolassa, Tanskassa, Espanjassa sekä Yhdysvalloissa.

Avajaiset tiistaina 7.4. klo 18 alkaen, tervetuloa.

Lue myös: HS: Kuudella kielellä julkaistavaa suomalaista sarjakuvakirjaa verrataan Kaurismäen elokuviin

viimeinen toivo 03

Kuvat: Tommi Musturi

Tommi Musturi (s. 1975) on Juupajoelta kotoisin oleva sarjakuvataiteilija ja kansainvälisesti palkitun Glömp -sarjakuva-antologian luoja. Hänen töitään on julkaistu lukuisissa julkaisuissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Toivon kirjat on vuonna 2005 alkanut viisiosainen albumisarja, joka ilmestyy myös ranskaksi ja englanniksi. Huuda Huudan syksyllä 2009 julkaisema Samuelin matkassa on puolestaan täysin sanaton fantasiamaailmaan sijoittuva teos. Sarjakuvien lisäksi Musturi on julkaissut useita kuva- ja taidekirjoja.

Musturin sarjakuvat ovat usein sanattomia ja näennäisen tapahtumattomia. Hän hyödyntää symbolismia käsitellen olemassaolon kysymyksiä – yksilöä, yksinäisyyttä, luontoa ja vapautta. Musturi toteuttaa työnsä eri tekniikoilla, piirroksen syntyessä sanottavasta.

Musturi toimii aktiivina sarjakuvayhdistys Kutikutin toiminnassa ja julkaisee itse sarjakuvaa Boing Being ja Huuda Huuda -kustantamoidensa kautta. Hänen sarjakuvakirjojaan on käännetty ruotsiksi, portugaliksi, ranskaksi ja englanniksi. Musturi asuu ja työskentelee Tampereella ja on osa helsinkiläistä Kutikuti-sarjakuvakollektiivia.