Sarjakuvastripin kolmas ulottuvuus

3D-tulostaminen on luonut uusia mahdollisuuksia monille eri aloille. Mitä se voisi tarjota sarjakuva-alalle? Päätimme Sarjakuvakeskuksella kokeilla, kuinka sarjakuva taipuu 3D-tulosteeksi.

Projekti alkoi oikean mallintamisohjelman hankkimisella. SketchUp Make on ilmaiseksi netistä ladattava ohjelma, jolla saa suhteellisen helposti itse tehtyä 3D-malleja. Kaupunkiverstaalla, jossa malli tulostettiin, on käytössä sama ohjelma.

awork progress02
SketchUp on helppokäyttöinen ohjeistettu mallinnusohjelma.

Olen ensimmäistä kertaa tulostamassa 3D-mallia. Kaupunkiverstas toimii Kirjasto 10:n tiloissa, Helsingin keskustassa. Paikalla minua ohjeistaa Sampo Matikainen.

–Tänne voi tulla ilman, että tietää tästä yhtään mitään. Me sitten neuvotaan ohjelmien ja laitteiden kanssa, kertoo Sampo. Käyttäjinä on ollut ihan kaiken ikäistä porukkaa, nuoria ja vanhoja.

Tulostusmahdollisuus on ollut käytössä jo kolme vuotta. Nykyisiin uusiin tiloihin se muutti vasta hetki sitten. Tiloissa on myös muita käytettäviä laitteita kuten rintamerkkikone, paperileikkuri ja tietysti 3D-skanneri, tulostimen kaveriksi.

–3D-printteri on semmoinen perus laite mikä tämmöisissä makerspace tiloissa yleensä on. Kirjasto haluaa tarjota kaikille mahdollisuuden päästä kokeilemaan tätä.

–Tässä toimii vähän sama ajatus kuin 20 vuotta sitten internetin kanssa. Silloin kirjasto oli se paikka missä siitä oli mahdollisuus kaikkien käyttää.

atulostin01
Tulostin ei ole paljon tavallista paperitulostinta isompi.

Tulostettavuus huomioitu tarinassa

Tarinassa on huomioitu tulostamisen tuomat rajat. Hahmot ja ympäristö on suunniteltu niin, että se on mahdollista rakentaa kerros kerrokselta alhaalta ylös. Jokainen ”ruutu” on oma kappale.

–Suunnitteluvaiheessa pitää geometriassa ottaa huomioon tyhjän päälle jäävät ulokkeet. Jos mallissa on ulokkeita, pitää niille tehdä tukipilarit, jotka leikataan sitten valmiista mallista pois.

aprint01
Malli tulostuu kerros kerrokselta.

Lataamme kirjaston koneelle tekemäni mallit ja muokkaamme ne koodimuotoon, jota tulostin lukee. Vieressä on myös skanneri, jolla voisi skannata fyysisen esineen digitaaliseen muotoon koneelle.

–Koneen ruudulta näkee mallin aika hyvin ja siinä mahdollisesti piilevät ongelmat.

–Skannerilla saadaan tehtyä digitaalinen tiedosto koneelle, josta esineen voisi sitten tulostaa. Skanneri ei kuitenkaan ole erityisen tarkka. Esimerkiksi tummia ja kiiltäviä pintoja on hiukan hankala skannata. Myös pienet muodot ja rosoinen pinta voivat tuottaa ongelmia. Skanneri ei myöskään tunnista, onko esine ontto, kertoo Sampo.

aprint02
Tulostusarvoja voi säätää ja tehdä mallista osittain onton nopeuttaakseen tulostusta. Sisälle muodostuu verkkomainen tukirakenne.

Tulostusalueen koko on 223 x 223 x 205 millimetriä. Minulle tämä ei tuota ongelmia sillä ”sarjakuvaruudut” ovat vain 7 senttimetriä leveitä. Sampo muuttaa hieman tulostusarvoja niin, että kappale tulostuu osittain onttona. Tämä vaikuttaa tulostusnopeuteen. Myös kappaleen muoto ja yksityiskohtien määrä vaikuttavat tulostusaikaan.

3D-tulostaminen on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi lääketieteen ja teollisuuden parissa. Tulostimella on helppo luoda varaosia ja kustomoituja esineitä.

–Täällä tulostetaan aika paljon käyttöesineitä ja hyötyesineitä. Sitten on harrastelijaporukat. He tulostavat esimerkiksi pienoismalleja. Myös erilaisia lahjaesineitä ja pieniä koristeita tulostetaan. Aika tasaisesti näitä kaikkia.

–Kustomoiduille esineille tämä on hyvä, kun maksaa periaatteessa ihan saman verran tulostaa tuhat samanlaista tai tuhat erilaista esinettä. Mitään muotteja ei tarvita ja materiaalikustannukset ovat pienet.

Hiljalleen mallini valmistuu kerros kerrokselta. Lopuksi sen pitää jäähtyä hetki ja vasta sitten voin irrottaa sen lasipinnalta. Sama prosessi toistetaan vielä kahteen kertaan ja meillä on sarjakuvastripin kolme ruutua valmiina kirjamessuille vietäväksi.

astrippi01
Valmis strippi Helsingin Kirjamessuille.

Tulostuksen pikaopas

Ilmaisia mallinnusohjelmia ovat esimerkiksi SketchUp Make, Sculptris ja Blender. Mikäli et halua ruveta mallintamaan, pääset myös kokeilemaan tulostamista pienemmällä vaivalla lataamalla valmiin mallin esimerkiksi Thingiverse- tai Youmagine-sivuilta.

Helsingissä ja Espoossa pääsee tulostamaan kirjaston tiloihin omia malleja. Tuloste maksaa saman verran kuin paperituloste, eli 0,40 €. Tulostuspalvelua tarjoavia paikkoja löytyy myös muualta Suomesta, esimerkiksi Tampereella toimii Suomen ensimmäinen 3D-tulostuskahvila.

Mallintamisessa tärkeää on huomioida kappaleen muoto. Tyhjän päälle jäävät ulokkeet pitää tukea tukirakenteilla, jotka leikataan valmiista mallista pois.

Mallissa olisi hyvä olla jokin tasainen pinta mistä aloittaa tulostaminen. Tulostusaikaan vaikuttaa kappaleen koon lisäksi muoto ja yksityiskohtien määrä.

Ainakin Kaupunkiverstaalla tulostettavan mallitiedoston tulee olla STL-muodossa. Henkilökunta auttaa tarvittaessa. alli tulostuu pääasiassa yksivärisenä harrastetulostimia käytettäessä. Mallin voi halutessaan maalata käsin.

astrippi02
Spraymaali ja permanenttitussi antoi toisenlaisen ilmeen tulosteelle.

Mallit ovat nähtävillä Kirjamessuilla, Sarjakuvakeskuksen messuosastolla. Lue lisää kirjamessuohjelmasta täältä.

Teksti ja kuvat: Mia Collan