Queer-normien jäljillä

workshop01

Liikkuvassa työpajassa tutkitaan normeja. Normeja, jotka ovat sääntöjä yhteiskunnassamme. Sääntöjä, jotka ohjaavat käyttäytymistämme ja vaikuttavat esimerkiksi sukupuolirooleihin ja pukeutumiseemme roolien mukaan.

Työpajan näkökulma on queer. Ohjaaja, Berliinissä asuva Henna Räsänen, on aikaisemmin pitänyt Queer norms comix -työpajaa Britanniassa ja Saksassa erilaisilla queer-skenen festareilla. Sarjakuvakeskuksen työpaja on ensimmäinen Suomessa.

workshop02

Käsitteenä queer on hankala. Suomen kielestä ei edes löydy sille kunnollista synonyymiä. Queer kuvaa jotain kummallista, erilaista ja tavallisesta poikkeavaa. Se on sääntöjä ja normeja vastaan.

Törmäämme usein tilanteisiin missä esiintyy queer-normien kaltaisia asioita. Työpajan avulla Henna pyrkii selvittämään, mitä nämä normit ovat ja miten ne vaikuttavat meihin. Se on vaikeaa. Miten määrittelet jotakin, mikä on kaikkia sääntöjä ja määritelmiä vastaan?

–Hämmentävää, kun käsitteenä queer on määrittelemätön, niin minkä takia tuntuu, että siihen kuitenkin liittyy jotain normeja.

–Ehkä jossain vaiheessa selviää, mitä nämä normit ovat.

On lauantai 3.10. Työpaja alkaa rauhallisesti keskusteluosuudella. Henna kyselee osallistujilta heidän fiiliksiä ja mietteitä aiheesta. Hän kertoo myös itsestään ja työstään sekä painottaa, että mitään ei ole pakko tehdä, jos ei halua.

–Projektina tämä liittyy ihmisten yhdistämiseen. Luodaan tiloja joihin kaikkien olisi helppo tulla. En halua pakottaa ketään mihinkään.

workshop03

Henna järjesti Queer norms comix -työpajan ensimmäisen kerran vuosi sitten kesällä. Työpajan synty lähtee hänen omasta kiinnostuksesta aiheeseen ja halusta selvittää mitä queer-normit ovat – jos niitä on.

–Mulla on oma obsessio normeihin ja kiinnostus aiheeseen. Kiinnostaa kuulla, mitä ihmisillä on sanottavana ja piirrettävänä. Selvitän näin asiaa itselleni.

Sarjakuva toimii tunteiden ja mietteiden välittäjänä. Se on helposti lähestyttävä, eikä vaadi kummempia erityistaitoja. Jotain mitä ei ehkä muuten uskalla tai halua sanoa, voi piirtää sarjakuvaan. Sarjakuvassa ei ole kyse siitä, että piirtää erityisen hyvin vaan enemmänkin tarinalla ja sen herättämillä ajatuksilla.

–Jotkut parhaat sarjakuvat on piirretty ihan tikkuhahmoilla, eikä se vähennä yhtään niiden arvoa.

Alkulämmittelyn jälkeen työpajassa siirrytään tuottamaan sisältöä työpajasta koottavaan zineen. Yksi pöytä on päällystetty kokonaan paperilla ja istuudumme kaikki sen ympärille. Henna luettelee tiuhaan tahtiin asioita, joita osanottajien tulee piirtää pöydälle. Tempo on nopea, jotta ei ehtisi liikaa miettiä. Ideana on, että piirtää sen mitä aiheesta tulee ensimmäisenä mieleen.

workshop04

Työpajojen avulla normeista on löytynyt jotain hyvääkin.

–On näistä normeista jotain iloakin. Ne voivat esimerkiksi luoda tietyissä tilanteissa turvallisuuden tunnetta.

–Nyt mulla on enemmän neutraalimpi suhtautuminen normeja kohtaan. Asialla on puolensa ja puolensa.

Jatko on vielä auki, mutta tarkoitus on pitää työpajaa niin monessa paikassa kuin suinkin mahdollista. Tarkoituksena on tutkia miten queer-normit vaihtelevat kulttuurista ja paikasta riippuen.

Sarjakuvakeskuksen työpajassa esiin nousseita queer-normeina pidettäviä asioita ovat muun muassa, tietynlaiset hiustyylit ja pukeutumiskoodit. Shokkivärit ja pinkki pätee näistä molempiin. Piirustuksissa näkyy erilaisia keesitukkia, lävistyksiä, feminiinisen ja maskuliinisen tyylin sekoituksia ja punk-asennetta.

workshop05

Työpajojen välissä Henna on kerennyt tekemään kaikkea muutakin. Viimeisimpänä projektina oli sarjakuva-antologian kokoaminen. Rauhan tiellä – antimilitaristisia sarjakuvia julkaistiin kuun alussa. Tässäkin projektissa oli tarkoituksena tuoda ihmisiä yhteen.

–Vähän sama agenda jatkui tässä. Halusin yhdistää sarjakuvan tekijöitä. Koota yhteen heidän teoksiaan.

henna02

Hennalla on tietty feminismi-aktivismi-agenda, joka toistuu hänen töissä. Hän haluaa herättää keskustelua. Sarjakuvissaanhän käsittelee poliittisia aiheita ja luo ajankuvaa.

–Ajattomat tarinat eivät niinkään kiinnosta. Haluan luoda ajankuvaa ja kritiikkiä.

Aika on loppumassa ja kolmen tunnin aikana luodut sarjakuvateokset kootaan yhteen. Sakset leikkaavat pieniä piirustuksia irti isolta paperilta. Zine kootaan perinteisesti tyyliin, leikkaamalla ja liimaamalla. Osallistumismaksuna on vapaaehtoinen kolehti ja jokainen osallistuja saa valmiin zinen omakseen.

henna03

Teksti ja valokuvat: Mia Collan
Hennan töitä pääsee selaamaan osoitteesta hennarasanen.wordpress.com