Marijpol ja erakko meissä

Hampurilaisen sarjakuvataiteilija Marijpolin Sarjakuvakeskuksessa avautuva näyttely on osa pian käynnistyviä Helsingin sarjakuvafestivaaleja. 

Marijpolin näyttelyssä Yllätysjuhlat Erakolle nähdään originaaleja julkaisemattomasta lyhyestä kertomuksesta, joka sijoittuu taiteilijan tulevaisuuden visioihin. Eremit-sarjakuvaromaanin ja Ferien im Sumpf -haitarikirjan (molemmat ilmestyneet avant-verlagin kustantamina, viimeinen on suomenkielisillä teksteillä varustettu yhteisjulkaisu Suomen sarjakuvaseuran kanssa) jälkeen tämä on jo kolmas kertomus fyysisesti ja psyykkisesti jakautuneesta Erakosta, eloisasta lapsesta ja (vielä) ruumiittomasta päästä. Tällä kertaa Lapsi (joka ei tarvitse nimeä, koska hän on viimeinen ikäluokkansa edustaja) järjestää yllätysjuhlat huonotuuliselle erakolle, jota tämä huvi ei tietenkään innosta. Varmaan vasta näyttelyssä selviää karkaako tilanne jälleen kerran käsistä vai tullaanko loppujen lopuksi yhteisymmärrykseen kaksinaisesti puoleensavetävän hapannaaman kanssa.

Copyright-marijpol-EREMIT_Umschlag_1000.jpg

Jokaisessa sarjakuvahahmossa on jotakin keksijästään. Marijpolin omat havainnot elämästä näkyvät absurdeissa kohtauksissa ja groteskeissa Erakkouniversumin hahmoissa. Tämänkaltaisen fantasiasarjakuvan toteuttamista ei yleensä edellytä kenttätutkimus tai yhteistyö, joten sarjakuvan tekeminenkin olisi verrattavissa erakon elämään. Ferien im Sumpf (suom. Loma suolla) -sarjakuvakirjaa työstäessä piirtäjä ja hänen hahmonsa pystyivät rentoutumaan edeltävän sarjakuvan aiheesta, joka oli henkisesti vaativa.

Ei-juhlistamisen-halussa, joka on Yllätysjuhlan keskipisteessä, piilee myös sarjakuvataiteilijaa kiehtova ristiriita: Tietenkin hän on imarreltu, kun hänen kunniaksi järjestetään juhlat, kuten nyt Helsingissä. Kuitenkaan hän ei haluaisi astua liikaa etualalle vaan antaisi mieluummin tarinansa ja kuviensa puhutella. Erakon alituinen sisäinen konflikti – joka hahmottuu sarjakuvassa sekä kahteen jakautuneessa päässä että puhekuplien erikoisessa muodossa – on saanut alkunsa taiteilijassa ja aiheuttaa lopulta lukijassakin riidanalaisen sisäisen keskustelun.

Marijpol_2013_FerienImSumpf_60x60cm_PencilOnPaper.jpg

Marijpol asettaa maailmaansa hullunkurisia kehoja, ryppyisiä kasvoja ja outoja olentoja, jotka eivät kuitenkaan koskaan ole pelottavia. Fyysisen esittäminen on Marijpolista hauskinta: Sitä varten hän asettautuu hahmojensa asemaan ja materialisoi tunteensa paperille. Raja ihmisen ja animaalisen, realistisen anatomian ja ekspressiivisen kehon esittelyn välillä hämärtyvät sitä myötä.

Myös englantilaisella ja suomalaisella tekstityksellä varustettua haitarikirjaa tarkkaillessa voi uppoutua tuntikausiksi sen merkilliseen maailmaan.

Copyright_Marijpol_2013_Eremit-012_1000.jpg

Inspiraatiota tyylilleen sarjakuvataiteilija on saanut Michelangelo Setolan ja Amanda Vähämäen töistä. Niinpä Comics Union of Northern Europe (CUNE) -verkostolta saatu residenssi oli suuri ilo. Residenssi mahdollistaa oleskelun Suomenlinnassa näyttelyn ajan. Saari tarjoaa erinomaiset edellytykset Marijpolin työlle, vaikka hänelle jääkin vain vähän aikaa Helsinkiin tutustumiseen. Festivaalin jälkeen hän aikoo esimerkiksi käydä Ateneumissa, jossa hän haluaa ihailla suomalaisen kansallisromantikon Akseli Gallén-Kallelan teoksia.

Mitäs sitten J Marijpolissa oikein tarkoittaa? Tämä johtuu oikeinkirjoitusreformista, taaksepäin lukemisesta ja nuoruuden uhmakkuudesta. Parempi että kysytte häneltä itseltään festivaaleilla.

Marijpol_2014_FerienImSumpf_60x80cm_PencilOnPaper.jpg

Teksti: Max Höllen
Käännös: Irene Dimitropoulos
Kuvat: Marijpol

Yllätysjuhlat Erakolle -näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa 30.9.14 asti. Näyttely on osa Helsingin 29. sarjakuvafestivaalien ohjelmistoa.

Marijpolin esittely festivaalisivuilla

Loma suolla -haitarikirja on myynnissä Sarjakuvakeskuksella 15 € hintaan.

www.marijpol.com
sarjakuvafestivaalit.fi