Planeetta Z – elämää ilman ihmistä

maria-web1pienempiMaria Björklundin Planeetta Z -näyttely sai alkusysäyksen kustantajan kanssa solmitusta kustannussopimuksesta. Björklund kertoo halunneensa näyttelyllä juhlistaa syksyllä ilmestynyttä albumia. Näytteillä olevista teoksista osa on ollut jo aiemmin esillä, yksi helsinkiläisessä galleriassa ja useampi työ Turussa. Sarjakuvakeskuksen näyttely on kuitenkin Turun näyttelyä laajempi. Mukana on enemmän originaaleja ja tauluja, jotka Björklund on maalannut nimenomaan näyttelyitä varten. Keskuksen tiloista löytyy myös Björklundin taiteilema seinämaalaus.

Hakiessaan uusia sarjakuvia keväällä 2010 Helsingin Sanomien Nyt-liite otti yhteyttä Björklundiin ja pyysi näytestrippejä. Ennen yhteydenottoa Björklundilla oli päässään jonkinlainen epämääräinen mielikuva Planeetta Z:sta. Mitään käsikirjoituksia ei kuitenkaan ollut, ja vasta näytestrippien tekeminen varsinaisesti työnsi ideointiprosessin liikkeelle. Björklund luettelee inspiraation lähteikseen biologian, luonto-ohjelmat sekä luonto- ja tiedeuutiset. Hän toteaa, että on lisäksi halunnut sisällyttää sarjaan mystiikkaa eli elementtejä, joita ei voi täysin selittää. Biologia oli yksi Björklundin lempiaineista jo koulussa, ja hänen perehtyneisyytensä tulee esiin keskustellessamme mm. hämähäkkien kognitiivisista kyvyistä, neandertalilaisista sekä evoluutiosta ja sen arkisista virhetulkinnoista. Vaikutteita Björklund on ammentanut tietysti myös muista sarjakuvista ja toisilta taiteen aloilta, joista hän mainitsee erityisesti visuaalisen suunnittelun.

maria bjorklund planeetta z nayte

maria-web3pienempiSymmetrinen rakenne on tyypillinen piirre maapallon elämässä, ja tästä johtuen myös kuvitteelliset olennot piirretään yleensä symmetrisiksi lähes automaattisesti. Björklund irtautuu toisinaan tahallisesti symmetriasta piirtämällä olennoille esimerkiksi parittoman määrän silmiä. Hän kuitenkin lisää, että haluaa tietoisesti tehdä jotain tunnistettavaa, sillä ihmisille ei aukene, jos tekee liian vierasta, etenkään strippimuotoisessa sarjakuvassa. Björklundin mukaan tapahtumien vieminen vieraalle planeetalle tuottaa sen edun, että on helppoa ottaa pois yleinen jaottelu eläimeen ja ihmiseen. Vieraalla planeetalla kenenkään ei tarvitse olla ihminen tai ihmisyyden edustaja. Kukaan ei aseta itseään toisten yläpuolelle eikä laadi lajienvälistä paremmuusjärjestystä esimerkiksi älykkyyksiä vertailemalla. Lukijan samastumiskohde voi hyvin olla vaikka yksisoluinen olio.  

Noin vuoden kuluttua Björklund aikoo järjestää toisen Planeetta Z -aiheisen näyttelyn. Parhaillaan hän työstää apurahan turvin pitkää sarjakuva-albumia Planeetta Z:n maailmasta. Pitkä sarjakuva antaa tilaisuuden sijoittaa mukaan myös hitaammin aukeavia ideoita. Björklund toteaa pääsevänsä hyödyntämään niitä stripeistä yli jääneitä ideoita, joita ei voi survoa neljään ruutuun.

Maria Björklundin Planeetta Z -näyttely Sarjakuvakeskuksella 7.1.–2.2.2013

Haastattelu, teksti ja valokuvat: Anssi Ylirönni