Neliökissa Sarjakuvakeskuksella

Galleria Sarjakuvakeskuksen toukokuun 2012 näyttely esittelee romanialaisen Alexandru Ciubotariun sarjakuvia, kuvituksia ja katutaidetta. Suomeen vierailulle saapunut Ciubotariu (s. 1979) on nuoresta iästään huolimatta saanut paljon aikaan. Sarjakuvien, kuvitusten ja katutaiteen lisäksi hän on työskennellyt graafisen suunnittelun ja animaation parissa sekä kirjoittanut yleisteoksen romanialaisen sarjakuvan historiasta. Ciubotariun töitä ja artikkeleita on julkaistu yli 70 lehdessä ja hänelle on myönnetty yli 30 kansallista ja kansainvälistä palkintoa, pääasiassa sarjakuvista.

ciubotariu WEB

Ciubotariun lapsuudessa ei länsimaisia sarjakuvia rautaesiripun tuolla puolen ollut juuri saatavilla. Ranskalainen Pif oli ainoa lehti, jonka ulkolaisista sarjakuvista kiinnostunut saattoi hankkia, joten lehden rooli romanialaisen sarjakuvan kehityksessä on olennainen. Myös Ciubotariun varhaiset sarjakuvat ovat selkeästi ranskalaisvaikutteisia, mutta on sittemmin kehittänyt ilmaisuaan eri suuntiin. Ciubotariu hallitsee suvereenisti niin kaupallisen kuin taidesarjakuvankin.

– Aluksi piirsin ranskalaiseen tyyliin, Ciubotariu kertoi Sarjakuvakeskuksella ennen näyttelynsä avajaisia. – Lukiossa opettajani käskivät minun unohtaa sarjakuvan, mutta kuten siinä iässä on tapana, tein tietenkin päinvastoin kuin sanottiin. Yliopistossa minua sen sijaan kannustettiin ulottamaan graafisia kokeilujani myös sarjakuvaan.

PasteUp

Tuotteliaan ja monipuolisen Ciubotariun työnjälkeä on nähtävillä Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttelyn lisäksi myös Sarjakuvakeskuksen näyttelyn yhteydessä julkaisemassa Tarina minusta -albumissa. Lennokkaaseen fiktioon omaelämäkerrallisia elementtejä sekoittavan nimitarinan lisäksi kirjaan on koottu tekijän lyhyempiä sarjakuvia.

Sarjakuvan lisäksi Ciubotariu on ansioitunut myös kaupunkikuvan elävöittäjänä. Nimimerkkiä Pisica Patrata (suom. Neliökissa) käyttävä Ciubotariu on maansa tunnetuin katutaiteilija, jonka teoksia voi nähdä ympäri Romaniaa, etenkin maan pääkaupungissa Bukarestissa. Ciubotariu ryhtyi katutaiteen tekemiseen kuusi vuotta sitten luodakseen täytettä tyhjään.

– Aloitin hyvin pienillä teoksilla, koska tunsin tekeväni jotain todella laitonta. On tärkeää tuntea kaupunkitila hyvin, ja tunnen Bukarestin kuin omat taskuni. Jos havaitsen jossain tyhjän kohdan tai mielenkiintoisen muodon, teen siihen jotain.

filip

Katutaiteessaan Ciubotariu käyttää tarroja, liisteröitäviä julisteita ja maaleja. Tyyli sanelee tekotavan: yksityiskohtaista työtä ei usein ole mahdollista tehdä suoraan maalaamalla. Sitä vastoin Ciubotariu ottaa sopivasta kohdasta mitat ja tekee ennakkoon luonnoksen, usein myös valmiin teoksen.

Katutaide on Romaniassa harmaa alue, jonka laillisuudesta tai laittomuudesta viranomaisetkaan eivät ole aina varmoja. Poliisi on pysäyttänyt Ciubotariun kahdesti öisellä taideretkellä, mutta päästänyt matkoihinsa kuulustelun jälkeen.

– Näytimme maaleinemme, tarroinemme ja julisteinemme varmasti todella epäilyttäviltä. Poliisi ei ymmärtänyt, kun kerroimme olevamme taiteilijoita. “Minulla on setä, joka on taiteilija, mutta hän maalaa sisällä”, konstaapeli sanoi. Teen kuitenkin katutaidetta unohdettuihin ja hylättyihin rakennuksiin, en kenenkään kodin seiniin, Ciubotariu täsmentää.

Ciubotariun blogi (romaniaksi)

Teksti ja taiteilijakuva: Tuomas Tiainen