Tarinoita Pihlajamäestä -pilottihanke

Joulukuussa 2011 pihlajamäkeläiset voivat tutustua kotikonnuistaan kertoviin sarjakuviin, kun Tarinoita Pihlajamäestä -hankkeen työt tulivat näytteille paikalliseen ostoskeskukseen. Eri-ikäisten tekijöiden teoksia yhdistivät Pihlajamäen historia ja nykypäivä. Työt ovat tällä hetkellä nähtävillä myös verkossa osoitteessa pihlis.sarjakuvablogit.com ja vuoden 2012 toukokuusta lähtien Helsingin kaupunginmuseossa osana World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Pihlajamäessä pyöri syyskuusta marraskuuhun sarjakuvakursseja lapsista vanhuksille kouluissa, lähiöasemalla ja kirjastossa. Kursseilla työstettiin sarjakuvia asukkaiden omista alueeseen liittyvistä kokemuksista ja muistoista. Opetus pohjautui Maailman sarjakuvat ry:n kehittämään ruohonjuuritason metodiin, joka takasi matalan kynnyksen sarjakuvatyöskentelyn aloittamiselle. Työpajoissa edettiin käsikirjoituksesta valmiiseen teokseen. Opetuksesta ja näyttelyn kokoamisesta vastasi Sarjakuvakeskus, joka myös tuottaa hankkeesta koottavan sarjakuvajulkaisun.

Tarinoita Pihlajamäestä oli pilottihanke, jonka tavoitteena oli tallentaa lähiöalueen historiaa, sitouttaa asukkaita alueeseensa ja vahvistaa paikallisidentiteettiä lapsista vanhuksiin. Sarjakuva valittiin tarinoiden ilmaisukeinoksi suomalaisen sarjakuvan ja Suomen sarjakuvaseuran 100- ja 40-vuotisjuhlavuosien kunniaksi.

Pilottihankkeen suunnittelu yhdisti laajasti asiantuntijoita kaupungin eri virastoista. Hanketta olivat toteuttamassa Helsingin kaupungin lähiöprojekti, kulttuurikeskus, Pihlajamäen lähiöasema, opetusvirasto, työväenopisto, Helsingin kaupunginmuseo, Sarjakuvakeskus, Helsingin Uusi yhteiskoulu, Pihlajamäen ala-aste, Viikin kirjasto sekä Pihlajamäen ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys ry.

Kuvitus: Väinö Heinonen