Seniorien sarjakuvaryhmän teoksista syntyi Kuti-lehti – osin jopa ompelemalla

Teksti: Aino Sutinen

Nykysarjakuvan yhdistys Kutikuti julkaisi kesäkuussa Seniori-Kuti-lehden Sarjakuvakeskuksen senioriryhmän sarjakuvista. Lehteen on valikoitu Helsingissä Kinaporin palvelutalolla perjantaisin kokoontuvan ryhmän sarjakuvia. Numeron on päätoimittanut Sarjakuvakeskuksen opetussuunnittelija ja seniorikurssin opettaja Hannele Richert, jota haastattelin aiheesta.

Miten seniorikurssit saivat alkunsa? 

Sarjakuvakeskuksen kurssitoiminnassa on ollut paljon kokeilevaa toimintaa, kuten erityisryhmiä ja eri ikäryhmiä. Esimerkiksi taideterapeutiksi opiskellut Jenny Eräsaari oli aluksi paljon mukana suunnittelemassa tätä toimintaa. 2010-luvun taitteessa olivat ensimmäiset kokeilut, joissa oli päiväkodin lapsia ja palvelutalon senioreita. 2014 käynnistyivät ensimmäiset varsinaiset seniorikurssit. Nyt Kinaporissa on löydetty tämä kurssi nin sankoin joukoin, että Kampin palvelutaloon on mahdollisesti suunnitteilla uusi kurssi.

Kuti44 spreads-10

Mitä haasteita tai eritysiä iloja on seniorikansalaisten opettamisessa?

Asetelma on erilainen kuin vaikka lasten kanssa: he ovat kokeneempia ihmisiä kuin opettaja. Haaste on ehkä se, että he usein vähän pelkäävät epäonnistumista ja odottavat kurssilta koulumaisuutta. Kuitenkin toimintamme on aika keskustelevaa – suuri osa kokoontumisesta kuluu keskusteluun, kaikki kertovat omia näkemyksiään sekä anekdootteja.

Alkuun monelle oli vähän vaikea ymmärtää, miksi omasta elämästä pitäisi piirtää. Alkuun kursseilla olikin enemmän painotuksena omaelämäkerrallinen ote. Nyttemmin on tullut paljon muutakin, kuten toisilta äänitettyjen kaskujen piirtämistä. Näitä löytyy Seniori-Kuti-lehdestä, esimerkiksi sen hautausmaakaskut.

Kuti44 spreads-5

Onko sinulla lempisarjakuvia tästä lehdestä?

On, eri tavoin. Minulla on myös niin henkilökohtainen suhde tekijöihin, että katsoin sarjakuvia eri tavoin kuin vaikkapa taittaja Benjamin ja Kutikutin Tommi, joilta kysyin myös heidän mielipiteitään. Viime kädessä itse päätin lehden sisällöstä. 

seniori-kuti-web

seniori-kuti-kansi

Ovatko kaikki kurssilaiset löytäneet itsestään sarjakuvataiteilijan?

Kyllä, eri tasoillaan. Toiset ovat yllättäneet tuotteliaisuudellaan. Toiset ovat yllättäneet laadullaan, on paljon omaleimaista jälkeä. Ryhmässä on kuitenkin täysin sallittua käydä myös sosiaalisista syistä.

Kaikki kyllä tekevät sarjakuvaa, mutta joskus tekemisessä voi tulla taukoa tai tehtävät saattavat vaatia sulattelemista. Kurssilaisten ikähaarukka on myös suuri, eroa on kolmisenkymmentä vuotta.

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa?

Minulle tämä tuottaa iloa. Arvostan Kutikutin yhteisöä ja oli kiva päästä tekemään lehteä.

Tässä kolmisen vuoden aikana on ollut tosi kivaa päästä tarjoamaan kurssilaisille tällaisia mahdollisuuksia. Pohdin myös, miten tämän tekisi niin että kaikille tulee hyvä mieli, vaikka kaikkea ei voidakaan julkaista. Toivon että tässä on onnistuttu. Itse Kuti-lehti ei ollut heille aiemmin tuttu.

Muutama oli aiemmin piirtänyt pilakuvia ja käsitöitä harrastuksekseen, joku oli tehnyt sarjakuvia ja moni lukenut niitä.

Lue Seniori-Kuti täältä, jos et löydä omaa paperilehteä: kutikutisf.wordpress.com/2017/06/19/kuti44. Kutin voi myös tilata.

Senioripajat jatkuvat kaikkien muiden kurssiemme ohessa myös syksyllä 2017. Uutuutena on Helsingin lisäksi seniorikurssi Söderkullassa. Lisätietoa täältä.

hannele-richert-linnan-juhlat

Vuonna 2015 seniorien ja lasten sarjakuvakurssi huomioitiin korkeammilla tahoilla ja se poiki Hannele Richertille kutsun Linnan juhliin. Lue niistä lisää täältä. 

Rennossa hengessä perjantaipajalla

Teksti: Panu Kinnunen
Kuvat: Eveliina

Kävin vierailemassa Sarjakuvakeskuksella pidettävällä Perjantaipajalla. Minut toivotettiin iloisesti tervetulleeksi ja kysyttin heti, haluaisinko teetä tai kahvia.

sarjakuvakeskus-perjantaipaja4

Paja pidetään yleensä toimisto/keittiötilassa osoitteessa Porthaninkatu 9. Kun paikka on kiinni, pidetään tapaamisia eri kahviloissa.

Perjantaipaja on ilmainen ja avoin matalan kynnyksen paja, joka on suunnattu kaikille taiteilijoille. Ilmapiiri on rento ja siellä on mahdollisuus tehdä omia töitä hyvässä hengessä.

monsterKoen tällaisen toiminnan rohkaisevana taitelijahenkisille ihmisille, joilla on inspiraatio hakusessa. Mikä parasta, pajassa saa aina takuulla kehittäviä neuvoja toisilta tekijöiltä ja muutenkin kivaa juttuseuraa! Uskon, että itselleni perjantaipaja olisi hyvä toiminta aloittelevana sarjakuvantekijänä. Piirtäminen kun tahtoo olla välillä yksinäistä hommaa. 

Pienlehdet, joita perjantaipajalaiset on yhdessä tehneet ja markkinoineet, ovat olleet myynnissä muun muassa sarjakuvafestareilla sekä Sarjakuvakeskuksen kaupalla. Viime vuoden pienlehdet on tehty teemoilla 'Robotti' ja 'Monsteri'. Pienlehtiä tehdään pari kertaa vuodessa ja tarkoitus tuottaa seuraaville sarjakuvafestivaaleille uusi pienlehti. 

Perjantaipajan Facebook-ryhmää kannattaa seurata, siellä pajalaisten piirrustuksia kuitenkin pääasiassa julkaistaan sekä ilmoitetaan mahdollisita poikkeustapahtumista. Somenäkyvyyteen ei kuitenkaan varsinaisesti panosteta. 

Perjantaipaja on ollut toiminnassa Sarjakuvakeskuksen toiminnan alusta asti vuodesta 2008, alun perin tiistaipajana. Saana toimii nykyään työpajan vetäjänä. Kävijöiden ikähaarukka on noin 20–30 ikävuoden paikkeilla.

Tänä perjantaina pajaan osallistui vierailevana tähtenä myös malesialainen residenssitaiteilija, ja vaihdoimme kesken tapaamisen puheen englanniksi. Hän viettää Helsingissä tämän vuoden kestävän taiteilijaohjelmansa ajan ja oli tehnyt sarjakuvia Mak Nyahseista eli transihmisistä ja heidän haasteistaan Malesiassa. 

robotti

sarjakuvakeskus-perjantaipaja3

Sarjakuvakeskus järjestää avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 14.30–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä.

Paikka: Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki (Kallio) 

Vetäjä: Saana Kaurala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Perjantaipajan blogi: perjantaipaja.tumblr.comLisätietoa myös Facebook-ryhmästä. 

Reclaimataan sana näkyvyys, sanoo Näkyvyys-gallerian suojelija Kasper Strömman

Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Kasper Strömman

Näkyvyys-galleria on Sarjakuvakeskuksen ja Kuvittajien Porthaninkadulla sijaitsevan gallerian uusi nimi. Nimen keksijä ja logon suunnittelija on kirjoittanut aiheesta mm. näin:

"Vuoden graafikkona (2013) minulla on nykyään näkyvyyttä vaikka muille jakaa. Jopa siinä määrin, että joskus kotona ollessani saatan välillä heitellä näkyvyyttä ilmaan, antaa sen sataa päälleni ja kylpeä siinä niinkuin joku Roope Ankka. Saatan myös välillä lapioida näkyvyyttä isoihin kasoihin ja käyttää niitä mukavina säkkituoleina kun vieraita tulee kylään."

Samaa aihetta ruotivan eri taiteilijoiden yhteisnäyttelyn avajaisten kynnyksellä tavoitimme virallisen suojelijan.

kasper-a

Hei Kasper! Olet Näkyvyys-gallerian virallinen suojelija. Kuka oikein olet?

Bloggaaja, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja ennen kaikkea vuoden graafikko 2013. Aion käyttää kaikkia näitä taitoja tasapuolisesti nyt suojellessani tätä uutta Näkyvyys-galleriaa.

Miten idea Näkyvyys-galleriasta ja logo syntyivät?

Luovilla aloilla epämääräisen ”näkyvyyden” tarjoamisesta rahan sijaan on tullut yleinen vitsi. Monesti voi olla että sitä tarjoavat eivät edes tarkoita mitään pahaa, mutta se ei poista sitä faktaa ettei se ole mikään oikea maksun muoto, vaan lähinnä loukkaavaa. Uusi Näkyvyys-galleria on siksi tapa reclaimata tämä sanahirviö, samalla tavalla kuin vaikka räpissä on jo kauan reclaimattu n-sanaa. 

nakyvyys-galleria-logo-web

Onko ilmaistöiden teettäminen luovan alan ammattilaisilla yleinen ongelma?

Todellakin on. Ja se tuntuisi vain pahenevan vuosi vuodelta kun yhä useampi markkinoinnin ammattilainen tuntuu saavan saman ahaa-elämyksen. Että ”hei, mitä jos ei maksettaisikaan mitään tekijöille, vaan vedätettäisiin niitä oikein kunnolla. Mutta kutsutaan sitä näkyvyydeksi”.

NakyvyydenJoutsenmerkki520

Kasper Strömman suunnitteli myös "näkyvyyden joutsenmerkin".

Saat tämän blogimerkinnän kautta arvokasta näkyvyyttä. Miten ajattelit käyttää sen?

Ajattelin sijoittaa kaiken tästä nyt saamani näkyvyyden takaisin Näkyvyys-galleriaan. Koska minusta on nimittäin erittäin tärkeää että kuvittajille/sarjakuvapiirtäjille on tällainen paikka olemassa. Showroom-tyyppinen tila jossa saa omia töitään esille – mutta omilla ehdoillaan, ei jonkun toisen.

Voiko näkyvyyttä syödä? Miltä se maistuu?

Näkyvyyttä ei voi syödä. Tai sopiihan sitä yrittää, ehkä se onkin paras tapa päästä rantakuntoon kesäksi 2017 :)

KasperKaffePromo

Ryhmänäyttely aukeaa Näkyvyys-galleriassa, Porthaninkatu 9, perjantaina 28.4. ja on auki 26.5. asti. Lisää näyttelystä täällä.

Kasper Diem -blogi löytyy osoitteesta kasperstromman.com.
 

#näkyvyysgalleria

Lisää artikkeleita...