Reclaimataan sana näkyvyys, sanoo Näkyvyys-gallerian suojelija Kasper Strömman

Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Kasper Strömman

Näkyvyys-galleria on Sarjakuvakeskuksen ja Kuvittajien Porthaninkadulla sijaitsevan gallerian uusi nimi. Nimen keksijä ja logon suunnittelija on kirjoittanut aiheesta mm. näin:

"Vuoden graafikkona (2013) minulla on nykyään näkyvyyttä vaikka muille jakaa. Jopa siinä määrin, että joskus kotona ollessani saatan välillä heitellä näkyvyyttä ilmaan, antaa sen sataa päälleni ja kylpeä siinä niinkuin joku Roope Ankka. Saatan myös välillä lapioida näkyvyyttä isoihin kasoihin ja käyttää niitä mukavina säkkituoleina kun vieraita tulee kylään."

Samaa aihetta ruotivan eri taiteilijoiden yhteisnäyttelyn avajaisten kynnyksellä tavoitimme virallisen suojelijan.

kasper-a

Hei Kasper! Olet Näkyvyys-gallerian virallinen suojelija. Kuka oikein olet?

Bloggaaja, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja ennen kaikkea vuoden graafikko 2013. Aion käyttää kaikkia näitä taitoja tasapuolisesti nyt suojellessani tätä uutta Näkyvyys-galleriaa.

Miten idea Näkyvyys-galleriasta ja logo syntyivät?

Luovilla aloilla epämääräisen ”näkyvyyden” tarjoamisesta rahan sijaan on tullut yleinen vitsi. Monesti voi olla että sitä tarjoavat eivät edes tarkoita mitään pahaa, mutta se ei poista sitä faktaa ettei se ole mikään oikea maksun muoto, vaan lähinnä loukkaavaa. Uusi Näkyvyys-galleria on siksi tapa reclaimata tämä sanahirviö, samalla tavalla kuin vaikka räpissä on jo kauan reclaimattu n-sanaa. 

nakyvyys-galleria-logo-web

Onko ilmaistöiden teettäminen luovan alan ammattilaisilla yleinen ongelma?

Todellakin on. Ja se tuntuisi vain pahenevan vuosi vuodelta kun yhä useampi markkinoinnin ammattilainen tuntuu saavan saman ahaa-elämyksen. Että ”hei, mitä jos ei maksettaisikaan mitään tekijöille, vaan vedätettäisiin niitä oikein kunnolla. Mutta kutsutaan sitä näkyvyydeksi”.

NakyvyydenJoutsenmerkki520

Kasper Strömman suunnitteli myös "näkyvyyden joutsenmerkin".

Saat tämän blogimerkinnän kautta arvokasta näkyvyyttä. Miten ajattelit käyttää sen?

Ajattelin sijoittaa kaiken tästä nyt saamani näkyvyyden takaisin Näkyvyys-galleriaan. Koska minusta on nimittäin erittäin tärkeää että kuvittajille/sarjakuvapiirtäjille on tällainen paikka olemassa. Showroom-tyyppinen tila jossa saa omia töitään esille – mutta omilla ehdoillaan, ei jonkun toisen.

Voiko näkyvyyttä syödä? Miltä se maistuu?

Näkyvyyttä ei voi syödä. Tai sopiihan sitä yrittää, ehkä se onkin paras tapa päästä rantakuntoon kesäksi 2017 :)

KasperKaffePromo

Ryhmänäyttely aukeaa Näkyvyys-galleriassa, Porthaninkatu 9, perjantaina 28.4. ja on auki 26.5. asti. Lisää näyttelystä täällä.

Kasper Diem -blogi löytyy osoitteesta kasperstromman.com.

#näkyvyysgalleria

Marko Turusen ADHD-Sheikki-tarinat perustuvat totuuteen – vaikka joskus epäilyttää

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on viime vuosina työstänyt ADHD-Sheikin saagaa. Sheikki on aika erikoinen hahmo, joka rötöstelee, päihtyy, rakastaa ja joutuu hankaluuksiin. Turunen tunnetaan kirjaimellisesti tosielämään pohjautuvista, mutta liioitelluilla fantasiahahmoilla miehitetyistä sarjakuvistaan. 

Sarjakuvakeskuksella on parhaillaan esillä Viestejä ADHD-Sheikiltä -näyttely, jonka väritettyjä näyttelyprinttejä ja pehmolelutaidetta on myynnissä.

marko-turunen-web

Hei Marko! Montako kirjaa ADHD-Sheikkiä tulee yhteensä? Nyt on ilmestynyt kolme osaa. 

Neljä. 

Onko sinulla jo valmiina käsikirjoitus neloseen?

Ei, se on ihan alkutekijöissään. Kolme ekaa kirjoitin yhdellä kertaa. Kun aloitin projektin, haastattelin Sheikkiä, sitten purin haastattelut teksteiksi. Näistä tuli kolme ekaa kirjaa. Neljännessä vaihtuu näkökulma: muut kertovat Sheikin tarinaa. Toki Sheikki saa itse viimeisen sanan!

Nyt keväällä olen keskittynyt näyttelyihin, esimerkiksi Turun taidemuseoon on tulossa näyttely. Kesäkuussa on Kotkassa kesänäyttely, johon tulee ADHD-Sheikin animaatioita. Niitä oli myös viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla, ja nyt tulee kymmenen uutta. 

Osa videoista on myös YouTubessa, vaikka ne eivät välttämättä ole lopullisia versioita. YouTube on ihan hyvä. Joku juttu voi tuntua tehdessä hyvältä, mutta kun pistää videon julkiseksi, huomaa sisuskaluissaan että kaikki ei ehkä olekaan ihan kohdillaan. Silloin voi vielä tehdä uuden version.

Sarjakuvissa vähän sama: ranskankieliset julkaisut ovat korjattuja versioita.

adhdsheikki-web

Kerro vähän mihin tämä kaikki perustuu? Usein sarjakuvasi tulevat omasta elämästäsi, mutta tämä kertoo tutustasi.

Se on kaveri, jonka olen tuntenut parikymmentä vuotta. On jäänyt vähän mysteeriksi, mitä sen jutut oikein ovat. Sitä lähdettiin selvittämään ja vastaus saatiin. Vastaus ei ollut ihan sitä mitä odotettiin, mutta joku vastaus tuli. Minua ja hänen sukulaisiaan mietitytti, mikä on totta ja mikä ei. 

Tuliko asiaan selvyys?

Tuli sellainen selvyys, että hän sairastaa skitsofreniaa. Ei voi aina tietää, mikä on totta ja mikä ei. 

Esimerkiksi, sain vähän aikaa sitten tekstiviestin että ex-tyttöystävä oli puukottanut häntä jalkaan ja ammuskellut keittiössä astioita. Viikon päästä kun soitin, Sheikki valitteli kipeää jalkaansa. Kysyin veitsenreiästä jalassa, mutta hän kielsi koko veitsenreiän, sanoi että oli venäyttänyt jalkansa.

Kun hän kertoo tarinoita, sillä hetkellä hän uskoo juttuihinsa. Näin ainakin tulkitsen. En ole ajatellut, että hän oikeasti valehtelisi minulle. Kaikki asiat eivät vain ole totta, tai ovat vähintään epäilyttäviä. 

adhd-sheikki1-web

Miten sarjakuvasi syntyvät käytännössä?

Ensin haastattelin ja purin haastattelut tekstiksi. Sitten mietin kokonaisuuden, tosin asiat toki elävät asioiden edetessä. Tarina kerrallaan vain eteenpäin. 

Oletko siirtynyt piirtämään digitaalisesti?

Joo, päätin kokeilla sitä. Muuttojakin on ollut paljon, en jaksanut roudata originaaleja. Ja silmät eivät ole enää olleet niin kipeät. Optikko sanoo, että näkö on jopa parantunut. 

Mitä muita suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?

Saada Sheikki loppuun, ja sitten on pari projektia ajatuksen asteella. Osittain tämä tulevaan liittyy Kotkaan muuttooni, Kymenlaaksoon sijoittuva juttu.

Isänisänisä oli ensimmäinen ihminen, jonka nuori Kekkonen teloitti sisällissodassa. Lähden tutkimaan tätä tarinaa. En tiedä, kuinka paljon on faktaa mahdollista löytää, mutta yritän. 

adhd-sheikki2-web

adhd-sheikki3-web

Nayttokuva 2017-4-5 kello 12.30.26

Linkkejä:

Läänintaiteilija Ville Pirinen suunnittelee Tampereelle sarjakuvakeskusta

Teksti: Aino Sutinen

Tapasimme Tampere Kuplii -festivaalilla piirtäjä Ville Pirisen, joka on juuri aloittanut kolmivuotisen työnsä sarjakuvan läänintaiteilijana. Hänen tehtävänään on mm. kartoittaa sarjakuvakeskuksen perustamista Tampereelle. 

Aiheesta keskusteltiin myös festivaalin puheohjelmassa: Tampere on erittäin aktiivinen sarjakuvakaupunki, mutta mitään yhteistä keskusta tai tilaa ei vielä ole. Paneelissa haaveiltiin näyttelyistä, kurssitoiminnasta, tapahtumista, taiteenalojen välisestä yhteistyöstä...

ville-pirinen-tampere-kuplii-web

Kuva: Ville Manninen

– Hei Ville Pirinen! Mitä uusi tehtäväsi Pirkanmaan sarjakuvataiteen läänintaiteilijana tarkoittaa?

– Se on lisäksi vielä alueiden välinen, niin että mun toiminta saa kohdistua muihinkin entisiin lääneihin kuin Pirkanmaahan. Eli yhteistyö esimerkiksi Helsinkiin ja Ouluun on suositeltavaa.

yhesti Pirinen puhuu Suomen kattavasta sarjakuvakeskusten verkostosta, mikä on meilläkin yksi Sarjakuvakeskuksen toiminta-ajatuksista.

Sarjakuvakeskuksen perustamisen lisäksi läänintaiteilijalla on muitakin tavoitteita.

– Mulla on määritelty tehtäväksi sarjakuvataiteen saavutettavuuden parantaminen Pirkanmaalla. Otsikon alle menee esimerkiksi Klubille tuleva pienirakenteinen vaihtuvien näyttelyiden galleria, keskustelutilaisuuksia kirjastoille, seinämaalausprojekteja... 
Tämä on tämmöinen tuottajatyyppinen mahdollistamishomma. Koko ajan voi edistää jotain pientä konkreettista.

– Sarjakuvataiteen ja tekijöiden läsnäoloa tullaan parantamaan paikoissa, joissa on muutakin yleisöä kuin sarjakuvista valmiiksi kiinnostunutta väkeä. 

– Näkyykö sun musatausta tässä?

– Varmasti se näkyy yhteistyötahoissa. Tapahtumanjärjestely on jotain, mitä on paljon tullut tehtyä musapuolella. Siihen on liittynyt paljon poikkitaiteellista, kuten sarjakuvaa. Tämä saavutettavushomma antaa mulle mahdollisuuden tehdä paljon hommia, joita muutenkin tekisin.

– Taiteilijoiden työskentelyedellytysten parantaminen on mun duunin keskiössä. Lääkkeet ongelmaan ovat pienemmät asiat sekä toivottavasti jatkossa keskustyyppiset rakenteet. Sarjakuvakeskus toisi uuden rakenteen, mikä Tampereelta vielä puuttuu. Sillä olisi pitkäkantoisia vaikutuksia.

ville-pirinen

– Mitä konkreettisia tapahtumia on tulossa lähiaikoina?

– Kuuma linja -gallerian avajaisklubi Klubilla. Ja ensin aukeaa Tommi Musturin näyttely, jonka avajaiset ovat 7.4.

– Läänintaiteilijana sulla taitaa olla vähemmän aikaa tehdä omaa taidetta?

– Joo, en saa edistää omaa taidetta työajalla, mutta ajattelen että tämä on ihan hyvää vaihtelua. 

– Onnea työpaikasta, Ville! Mitä haluaisit vielä sanoa?

– Olkaa kilttejä toisillenne!

ville-pirinen-jyrki-liikka-tilsa

"Vielä ei ole hipin identiteetti vaihtunut virkamiehen identiteettiin, mutta eiköhän se kolmessa kuukaudessa vaihdu", kertoo Pirinen myöhemmin paneelissa. Jyrki Liikka haastattelee J. Tilsaa ja Piristä uutuuskirjoista ja musiikin teosta sarjakuvien rinnalla.

Lisää artikkeleita...