Rennossa hengessä perjantaipajalla

Teksti: Panu Kinnunen
Kuvat: Eveliina

Kävin vierailemassa Sarjakuvakeskuksella pidettävällä Perjantaipajalla. Minut toivotettiin iloisesti tervetulleeksi ja kysyttin heti, haluaisinko teetä tai kahvia.

sarjakuvakeskus-perjantaipaja4

Paja pidetään yleensä toimisto/keittiötilassa osoitteessa Porthaninkatu 9. Kun paikka on kiinni, pidetään tapaamisia eri kahviloissa.

Perjantaipaja on ilmainen ja avoin matalan kynnyksen paja, joka on suunnattu kaikille taiteilijoille. Ilmapiiri on rento ja siellä on mahdollisuus tehdä omia töitä hyvässä hengessä.

monsterKoen tällaisen toiminnan rohkaisevana taitelijahenkisille ihmisille, joilla on inspiraatio hakusessa. Mikä parasta, pajassa saa aina takuulla kehittäviä neuvoja toisilta tekijöiltä ja muutenkin kivaa juttuseuraa! Uskon, että itselleni perjantaipaja olisi hyvä toiminta aloittelevana sarjakuvantekijänä. Piirtäminen kun tahtoo olla välillä yksinäistä hommaa. 

Pienlehdet, joita perjantaipajalaiset on yhdessä tehneet ja markkinoineet, ovat olleet myynnissä muun muassa sarjakuvafestareilla sekä Sarjakuvakeskuksen kaupalla. Viime vuoden pienlehdet on tehty teemoilla 'Robotti' ja 'Monsteri'. Pienlehtiä tehdään pari kertaa vuodessa ja tarkoitus tuottaa seuraaville sarjakuvafestivaaleille uusi pienlehti. 

Perjantaipajan Facebook-ryhmää kannattaa seurata, siellä pajalaisten piirrustuksia kuitenkin pääasiassa julkaistaan sekä ilmoitetaan mahdollisita poikkeustapahtumista. Somenäkyvyyteen ei kuitenkaan varsinaisesti panosteta. 

Perjantaipaja on ollut toiminnassa Sarjakuvakeskuksen toiminnan alusta asti vuodesta 2008, alun perin tiistaipajana. Saana toimii nykyään työpajan vetäjänä. Kävijöiden ikähaarukka on noin 20–30 ikävuoden paikkeilla.

Tänä perjantaina pajaan osallistui vierailevana tähtenä myös malesialainen residenssitaiteilija, ja vaihdoimme kesken tapaamisen puheen englanniksi. Hän viettää Helsingissä tämän vuoden kestävän taiteilijaohjelmansa ajan ja oli tehnyt sarjakuvia Mak Nyahseista eli transihmisistä ja heidän haasteistaan Malesiassa. 

robotti

sarjakuvakeskus-perjantaipaja3

Sarjakuvakeskus järjestää avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 14.30–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä.

Paikka: Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki (Kallio) 

Vetäjä: Saana Kaurala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Perjantaipajan blogi: perjantaipaja.tumblr.comLisätietoa myös Facebook-ryhmästä. 

Reclaimataan sana näkyvyys, sanoo Näkyvyys-gallerian suojelija Kasper Strömman

Teksti: Aino Sutinen
Kuvat: Kasper Strömman

Näkyvyys-galleria on Sarjakuvakeskuksen ja Kuvittajien Porthaninkadulla sijaitsevan gallerian uusi nimi. Nimen keksijä ja logon suunnittelija on kirjoittanut aiheesta mm. näin:

"Vuoden graafikkona (2013) minulla on nykyään näkyvyyttä vaikka muille jakaa. Jopa siinä määrin, että joskus kotona ollessani saatan välillä heitellä näkyvyyttä ilmaan, antaa sen sataa päälleni ja kylpeä siinä niinkuin joku Roope Ankka. Saatan myös välillä lapioida näkyvyyttä isoihin kasoihin ja käyttää niitä mukavina säkkituoleina kun vieraita tulee kylään."

Samaa aihetta ruotivan eri taiteilijoiden yhteisnäyttelyn avajaisten kynnyksellä tavoitimme virallisen suojelijan.

kasper-a

Hei Kasper! Olet Näkyvyys-gallerian virallinen suojelija. Kuka oikein olet?

Bloggaaja, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja ennen kaikkea vuoden graafikko 2013. Aion käyttää kaikkia näitä taitoja tasapuolisesti nyt suojellessani tätä uutta Näkyvyys-galleriaa.

Miten idea Näkyvyys-galleriasta ja logo syntyivät?

Luovilla aloilla epämääräisen ”näkyvyyden” tarjoamisesta rahan sijaan on tullut yleinen vitsi. Monesti voi olla että sitä tarjoavat eivät edes tarkoita mitään pahaa, mutta se ei poista sitä faktaa ettei se ole mikään oikea maksun muoto, vaan lähinnä loukkaavaa. Uusi Näkyvyys-galleria on siksi tapa reclaimata tämä sanahirviö, samalla tavalla kuin vaikka räpissä on jo kauan reclaimattu n-sanaa. 

nakyvyys-galleria-logo-web

Onko ilmaistöiden teettäminen luovan alan ammattilaisilla yleinen ongelma?

Todellakin on. Ja se tuntuisi vain pahenevan vuosi vuodelta kun yhä useampi markkinoinnin ammattilainen tuntuu saavan saman ahaa-elämyksen. Että ”hei, mitä jos ei maksettaisikaan mitään tekijöille, vaan vedätettäisiin niitä oikein kunnolla. Mutta kutsutaan sitä näkyvyydeksi”.

NakyvyydenJoutsenmerkki520

Kasper Strömman suunnitteli myös "näkyvyyden joutsenmerkin".

Saat tämän blogimerkinnän kautta arvokasta näkyvyyttä. Miten ajattelit käyttää sen?

Ajattelin sijoittaa kaiken tästä nyt saamani näkyvyyden takaisin Näkyvyys-galleriaan. Koska minusta on nimittäin erittäin tärkeää että kuvittajille/sarjakuvapiirtäjille on tällainen paikka olemassa. Showroom-tyyppinen tila jossa saa omia töitään esille – mutta omilla ehdoillaan, ei jonkun toisen.

Voiko näkyvyyttä syödä? Miltä se maistuu?

Näkyvyyttä ei voi syödä. Tai sopiihan sitä yrittää, ehkä se onkin paras tapa päästä rantakuntoon kesäksi 2017 :)

KasperKaffePromo

Ryhmänäyttely aukeaa Näkyvyys-galleriassa, Porthaninkatu 9, perjantaina 28.4. ja on auki 26.5. asti. Lisää näyttelystä täällä.

Kasper Diem -blogi löytyy osoitteesta kasperstromman.com.

#näkyvyysgalleria

Marko Turusen ADHD-Sheikki-tarinat perustuvat totuuteen – vaikka joskus epäilyttää

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on viime vuosina työstänyt ADHD-Sheikin saagaa. Sheikki on aika erikoinen hahmo, joka rötöstelee, päihtyy, rakastaa ja joutuu hankaluuksiin. Turunen tunnetaan kirjaimellisesti tosielämään pohjautuvista, mutta liioitelluilla fantasiahahmoilla miehitetyistä sarjakuvistaan. 

Sarjakuvakeskuksella on parhaillaan esillä Viestejä ADHD-Sheikiltä -näyttely, jonka väritettyjä näyttelyprinttejä ja pehmolelutaidetta on myynnissä.

marko-turunen-web

Hei Marko! Montako kirjaa ADHD-Sheikkiä tulee yhteensä? Nyt on ilmestynyt kolme osaa. 

Neljä. 

Onko sinulla jo valmiina käsikirjoitus neloseen?

Ei, se on ihan alkutekijöissään. Kolme ekaa kirjoitin yhdellä kertaa. Kun aloitin projektin, haastattelin Sheikkiä, sitten purin haastattelut teksteiksi. Näistä tuli kolme ekaa kirjaa. Neljännessä vaihtuu näkökulma: muut kertovat Sheikin tarinaa. Toki Sheikki saa itse viimeisen sanan!

Nyt keväällä olen keskittynyt näyttelyihin, esimerkiksi Turun taidemuseoon on tulossa näyttely. Kesäkuussa on Kotkassa kesänäyttely, johon tulee ADHD-Sheikin animaatioita. Niitä oli myös viime kesänä Mäntän kuvataideviikoilla, ja nyt tulee kymmenen uutta. 

Osa videoista on myös YouTubessa, vaikka ne eivät välttämättä ole lopullisia versioita. YouTube on ihan hyvä. Joku juttu voi tuntua tehdessä hyvältä, mutta kun pistää videon julkiseksi, huomaa sisuskaluissaan että kaikki ei ehkä olekaan ihan kohdillaan. Silloin voi vielä tehdä uuden version.

Sarjakuvissa vähän sama: ranskankieliset julkaisut ovat korjattuja versioita.

adhdsheikki-web

Kerro vähän mihin tämä kaikki perustuu? Usein sarjakuvasi tulevat omasta elämästäsi, mutta tämä kertoo tutustasi.

Se on kaveri, jonka olen tuntenut parikymmentä vuotta. On jäänyt vähän mysteeriksi, mitä sen jutut oikein ovat. Sitä lähdettiin selvittämään ja vastaus saatiin. Vastaus ei ollut ihan sitä mitä odotettiin, mutta joku vastaus tuli. Minua ja hänen sukulaisiaan mietitytti, mikä on totta ja mikä ei. 

Tuliko asiaan selvyys?

Tuli sellainen selvyys, että hän sairastaa skitsofreniaa. Ei voi aina tietää, mikä on totta ja mikä ei. 

Esimerkiksi, sain vähän aikaa sitten tekstiviestin että ex-tyttöystävä oli puukottanut häntä jalkaan ja ammuskellut keittiössä astioita. Viikon päästä kun soitin, Sheikki valitteli kipeää jalkaansa. Kysyin veitsenreiästä jalassa, mutta hän kielsi koko veitsenreiän, sanoi että oli venäyttänyt jalkansa.

Kun hän kertoo tarinoita, sillä hetkellä hän uskoo juttuihinsa. Näin ainakin tulkitsen. En ole ajatellut, että hän oikeasti valehtelisi minulle. Kaikki asiat eivät vain ole totta, tai ovat vähintään epäilyttäviä. 

adhd-sheikki1-web

Miten sarjakuvasi syntyvät käytännössä?

Ensin haastattelin ja purin haastattelut tekstiksi. Sitten mietin kokonaisuuden, tosin asiat toki elävät asioiden edetessä. Tarina kerrallaan vain eteenpäin. 

Oletko siirtynyt piirtämään digitaalisesti?

Joo, päätin kokeilla sitä. Muuttojakin on ollut paljon, en jaksanut roudata originaaleja. Ja silmät eivät ole enää olleet niin kipeät. Optikko sanoo, että näkö on jopa parantunut. 

Mitä muita suunnitelmia sinulla on tulevaisuudessa?

Saada Sheikki loppuun, ja sitten on pari projektia ajatuksen asteella. Osittain tämä tulevaan liittyy Kotkaan muuttooni, Kymenlaaksoon sijoittuva juttu.

Isänisänisä oli ensimmäinen ihminen, jonka nuori Kekkonen teloitti sisällissodassa. Lähden tutkimaan tätä tarinaa. En tiedä, kuinka paljon on faktaa mahdollista löytää, mutta yritän. 

adhd-sheikki2-web

adhd-sheikki3-web

Nayttokuva 2017-4-5 kello 12.30.26

Linkkejä:

Lisää artikkeleita...