Discovering your Superpowers - Comics Workshop

Text and photos: Luis Bellido

On June 1, I had the wonderful opportunity to hold this workshop as part of the Mental Health Art Week in Vaasa, Ostrobothnia Region. Special thanks to Ilmari Walker, organizer at Österbottens kriscenter VALO / Crisis Centre, who invited me to hold this event.

2. Brainstorming passions and streghts

This workshop was about making comics telling the story of a superhero based on our own strengths and passions and then helping others with these powers. We invested half of the time reflecting and discussing, and the other half making the comics. The methodology consisted of making a three-panel comic, using trigger questions to reflect on each panel: on the first one, thinking about the combination of participants’ strengths and passions; one the second one, creating a superhero based on these skills and hobbies; and one the third panel, reflecting on how to use these powers to help other people.

The art of the comics was made using colorful post-its glued to a background paper and a thick cardboard, the idea was that participants could put it in a visible place as a reminder of their superpowers, luckily everyone liked their comics and kept them. The comics stories ranged from a “student who became the teacher” and “”marimekko” who brings peace to the world” till a “Loving woman who makes people warm again”.

4. Student Teacher Ilmari Wlaker

5. Loving Woman Olga Terentieva

It was a small and friendly group of young adults, so we have the chance to have a cozy and personalized atmosphere. The lesson was well appreciated and in the end, we have a roundtable to share participants’ thoughts, they expressed that they have learned, for example, self-reflection and understanding about their-self, how to make a brainstorming and organize their ideas, and how to structure a comic and even practicing accuracy, using pen without erasing. We also made a private Facebook group to have a virtual exhibition. 

You can download the main exercise to “discover your superpowers” and make your own superhero comics (here), or get in contact with Luis Bellido via the Comics Centre (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.), if you would like to have a “superhero” comics workshop.

3. Work in progress

1. Workshop material  

Seniorien sarjakuvaryhmän teoksista syntyi Kuti-lehti – osin jopa ompelemalla

Teksti: Aino Sutinen

Nykysarjakuvan yhdistys Kutikuti julkaisi kesäkuussa Seniori-Kuti-lehden Sarjakuvakeskuksen senioriryhmän sarjakuvista. Lehteen on valikoitu Helsingissä Kinaporin palvelutalolla perjantaisin kokoontuvan ryhmän sarjakuvia. Numeron on päätoimittanut Sarjakuvakeskuksen opetussuunnittelija ja seniorikurssin opettaja Hannele Richert, jota haastattelin aiheesta.

Miten seniorikurssit saivat alkunsa? 

Sarjakuvakeskuksen kurssitoiminnassa on ollut paljon kokeilevaa toimintaa, kuten erityisryhmiä ja eri ikäryhmiä. Esimerkiksi taideterapeutiksi opiskellut Jenny Eräsaari oli aluksi paljon mukana suunnittelemassa tätä toimintaa. 2010-luvun taitteessa olivat ensimmäiset kokeilut, joissa oli päiväkodin lapsia ja palvelutalon senioreita. 2014 käynnistyivät ensimmäiset varsinaiset seniorikurssit. Nyt Kinaporissa on löydetty tämä kurssi nin sankoin joukoin, että Kampin palvelutaloon on mahdollisesti suunnitteilla uusi kurssi.

Kuti44 spreads-10

Mitä haasteita tai eritysiä iloja on seniorikansalaisten opettamisessa?

Asetelma on erilainen kuin vaikka lasten kanssa: he ovat kokeneempia ihmisiä kuin opettaja. Haaste on ehkä se, että he usein vähän pelkäävät epäonnistumista ja odottavat kurssilta koulumaisuutta. Kuitenkin toimintamme on aika keskustelevaa – suuri osa kokoontumisesta kuluu keskusteluun, kaikki kertovat omia näkemyksiään sekä anekdootteja.

Alkuun monelle oli vähän vaikea ymmärtää, miksi omasta elämästä pitäisi piirtää. Alkuun kursseilla olikin enemmän painotuksena omaelämäkerrallinen ote. Nyttemmin on tullut paljon muutakin, kuten toisilta äänitettyjen kaskujen piirtämistä. Näitä löytyy Seniori-Kuti-lehdestä, esimerkiksi sen hautausmaakaskut.

Kuti44 spreads-5

Onko sinulla lempisarjakuvia tästä lehdestä?

On, eri tavoin. Minulla on myös niin henkilökohtainen suhde tekijöihin, että katsoin sarjakuvia eri tavoin kuin vaikkapa taittaja Benjamin ja Kutikutin Tommi, joilta kysyin myös heidän mielipiteitään. Viime kädessä itse päätin lehden sisällöstä. 

seniori-kuti-web

seniori-kuti-kansi

Ovatko kaikki kurssilaiset löytäneet itsestään sarjakuvataiteilijan?

Kyllä, eri tasoillaan. Toiset ovat yllättäneet tuotteliaisuudellaan. Toiset ovat yllättäneet laadullaan, on paljon omaleimaista jälkeä. Ryhmässä on kuitenkin täysin sallittua käydä myös sosiaalisista syistä.

Kaikki kyllä tekevät sarjakuvaa, mutta joskus tekemisessä voi tulla taukoa tai tehtävät saattavat vaatia sulattelemista. Kurssilaisten ikähaarukka on myös suuri, eroa on kolmisenkymmentä vuotta.

Mitä muuta haluaisit vielä kertoa?

Minulle tämä tuottaa iloa. Arvostan Kutikutin yhteisöä ja oli kiva päästä tekemään lehteä.

Tässä kolmisen vuoden aikana on ollut tosi kivaa päästä tarjoamaan kurssilaisille tällaisia mahdollisuuksia. Pohdin myös, miten tämän tekisi niin että kaikille tulee hyvä mieli, vaikka kaikkea ei voidakaan julkaista. Toivon että tässä on onnistuttu. Itse Kuti-lehti ei ollut heille aiemmin tuttu.

Muutama oli aiemmin piirtänyt pilakuvia ja käsitöitä harrastuksekseen, joku oli tehnyt sarjakuvia ja moni lukenut niitä.

Lue Seniori-Kuti täältä, jos et löydä omaa paperilehteä: kutikutisf.wordpress.com/2017/06/19/kuti44. Kutin voi myös tilata.

Senioripajat jatkuvat kaikkien muiden kurssiemme ohessa myös syksyllä 2017. Uutuutena on Helsingin lisäksi seniorikurssi Söderkullassa. Lisätietoa täältä.

hannele-richert-linnan-juhlat

Vuonna 2015 seniorien ja lasten sarjakuvakurssi huomioitiin korkeammilla tahoilla ja se poiki Hannele Richertille kutsun Linnan juhliin. Lue niistä lisää täältä. 

Rennossa hengessä perjantaipajalla

Teksti: Panu Kinnunen
Kuvat: Eveliina

Kävin vierailemassa Sarjakuvakeskuksella pidettävällä Perjantaipajalla. Minut toivotettiin iloisesti tervetulleeksi ja kysyttin heti, haluaisinko teetä tai kahvia.

sarjakuvakeskus-perjantaipaja4

Paja pidetään yleensä toimisto/keittiötilassa osoitteessa Porthaninkatu 9. Kun paikka on kiinni, pidetään tapaamisia eri kahviloissa.

Perjantaipaja on ilmainen ja avoin matalan kynnyksen paja, joka on suunnattu kaikille taiteilijoille. Ilmapiiri on rento ja siellä on mahdollisuus tehdä omia töitä hyvässä hengessä.

monsterKoen tällaisen toiminnan rohkaisevana taitelijahenkisille ihmisille, joilla on inspiraatio hakusessa. Mikä parasta, pajassa saa aina takuulla kehittäviä neuvoja toisilta tekijöiltä ja muutenkin kivaa juttuseuraa! Uskon, että itselleni perjantaipaja olisi hyvä toiminta aloittelevana sarjakuvantekijänä. Piirtäminen kun tahtoo olla välillä yksinäistä hommaa. 

Pienlehdet, joita perjantaipajalaiset on yhdessä tehneet ja markkinoineet, ovat olleet myynnissä muun muassa sarjakuvafestareilla sekä Sarjakuvakeskuksen kaupalla. Viime vuoden pienlehdet on tehty teemoilla 'Robotti' ja 'Monsteri'. Pienlehtiä tehdään pari kertaa vuodessa ja tarkoitus tuottaa seuraaville sarjakuvafestivaaleille uusi pienlehti. 

Perjantaipajan Facebook-ryhmää kannattaa seurata, siellä pajalaisten piirrustuksia kuitenkin pääasiassa julkaistaan sekä ilmoitetaan mahdollisita poikkeustapahtumista. Somenäkyvyyteen ei kuitenkaan varsinaisesti panosteta. 

Perjantaipaja on ollut toiminnassa Sarjakuvakeskuksen toiminnan alusta asti vuodesta 2008, alun perin tiistaipajana. Saana toimii nykyään työpajan vetäjänä. Kävijöiden ikähaarukka on noin 20–30 ikävuoden paikkeilla.

Tänä perjantaina pajaan osallistui vierailevana tähtenä myös malesialainen residenssitaiteilija, ja vaihdoimme kesken tapaamisen puheen englanniksi. Hän viettää Helsingissä tämän vuoden kestävän taiteilijaohjelmansa ajan ja oli tehnyt sarjakuvia Mak Nyahseista eli transihmisistä ja heidän haasteistaan Malesiassa. 

robotti

sarjakuvakeskus-perjantaipaja3

Sarjakuvakeskus järjestää avoimia piirtoiltoja joka perjantai klo 14.30–18. Piirtoillat on suunnattu niin harrastelijoille kuin ammattilaisille ja niissä on tarkoitus vaihtaa ajatuksia ja palautetta omista ja muiden töistä rennossa ilmapiirissä.

Paikka: Sarjakuvakeskus, Porthaninkatu 9, 00530 Helsinki (Kallio) 

Vetäjä: Saana Kaurala, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Perjantaipajan blogi: perjantaipaja.tumblr.comLisätietoa myös Facebook-ryhmästä. 

Lisää artikkeleita...