Mari Ahokoivu Oksi-sarjakuvaromaaninsa näyttelyssä: ”urani vaativin työ”

Teksti ja valokuvat: Aino Sutinen

Mari Ahokoivun Oksi (Asema Kustannus, 2018) on eeppinen sarjakuvaromaani, yksi syksyn sarjakuvatapauksista, paksu Kalevalan tarinoista inspiraatiota saanut sarjakuvaromaani. ”Oksi” on yksi karhun monista nimistä. Oksia varten Ahokoivu on myös tutkinut suomalaisia karhumyyttejä, ja merkillepantavaa on että suurin osa kirjan  hahmoista on naisia. 

Oksia on kehuttu kritiikeissä muun muassa Helsingin Sanomissa ja Sarjainfossa (lue arviot linkeistä). 

mari ahokoivu oksi blogi5

Mari Ahokoivu (s. 1984) on Oulusta kotoisin oleva, tällä hetkellä Kööpenhaminassa asuva sarjakuvataiteilija ja kuvittaja. Hän on aiemmin toiminut muun muassa Sarjakuvakeskuksen opettajana ja tuottajana sekä Sarjainfon päätoimittajana.

Oksin kauniissa kuvituksissa Ahokoivu on käyttänyt sekatekniikoita jotka yhdistelevät  digitaalista kädenjälkeä ja mm. vesivärejä. Galleria Sarjakuvakeskuksen näyttelyssä nähdään erilaisia luonnoksia ja työvaiheita, myös jo Oksin alkuvaiheilta vuosien takaa. Näyttelytöiden perusteella karhu- ja muilla eläinhahmoilla on yhteyksiä jopa muumien muotoihin!

mari ahokoivu oksi blogi4

Hei Mari Ahokoivu, mitä kuuluu?

Ihan hyvää, kiitos kysymästä! Helsingin sarjakuvafestivaaleista lähtien elämä on ollut aika lailla reissailua vaan, ja nyt ehkä väsyttää vähän. Mutta Oulun festivaalien jälkeen pitäisi helpottaa!

Kerro vähän Oksi-kirjasta ja sen syntyprosessista!

Oksi on sarjakuvakirja äideistä ja tyttäristä. Tarina pohjautuu suomalaiseen karhumytologiaan, mutta olen ottanut siinä paljon vapauksia, vieden tarinaa fantasian ja scifin puolelle. Tein Oksia noin 5–6 vuotta, se on vaativin työ mitä olen urani aikana tehnyt.

mari ahokoivu oksi blogi1

Kuinka olet koostanut tämän näyttelyn?

Koska Oksi on tehty puoliksi vesiväreillä ja puoliksi koneella, en halunnut tehdä pelkkää originaalinäyttelyä. Näyttely painottuu enemmän luonnoksiin ja varsinkin hahmoluonnoksiin. Niistä toivon mukaan välittyy se matka, jonka tein hahmojen kanssa löytääkseni niiden oikeat ja luonnolliset muodot.

Näyttelyssä on myös mukana originaaleja ja valmiita sivuja vierekkäin. Niitä voi sitten helposti verrata keskenään.

mari ahokoivu oksi blogi3

mari ahokoivu oksi blogi2

Mitä aiot seuraavaksi tehdä sarjakuvarintamalla?

Sen kun tietäisi! Vielä koitan palautua Oksin työstämisestä. Olen vähän huilannut nyt Oksin jälkeen ja tehnyt enemmän kuvituksia. Kalle Hakkolan kanssa työstämme seuraavaa Sanni & Joonas -lastensarjakuvakirjaa, ja tavoitteena on aloittaa seuraavan pidemmän sarjakuvan työstö ensi vuonna. Mikä se tulee olemaan – ei ole mitään tietoa!

Linkki: Juttusarja Oksin synnystä Ahokoivun verkkosivulla.

Oksi on myynnissä Turun Sarjakuvakauppa Helsingissä Sarjakuvakeskuksen yläkerrassa tai verkkokaupassa

Mari Ahokoivun pitkä haastattelu viime vuodelta on julkaistu Sarjainfo-lehdessä 4/2017, lehteä on myös saatavilla kaupasta.

Oksi-näyttely Galleria Sarjakuvakeskuksessa (Porthaninkatu 9, Helsinki) 24.11. asti.

ahokoivu oksiface 2

ahokoivu oksi

Making Money from Webcomics – free guide to working in comics now online!

Text: H-P Lehkonen

Making Money from Webcomics – An Illustrated Guide is a product of the joint effort of an international group of webcomics artists, Finnish comics makers and the funding from Kone Foundation. I started the project two years ago and in August 2018 a bunch of webcomics artists traveled to Finland for a joint two-week artist residency. The end result is a free PDF book. Spread it around and help anyone with a comics career!

Making Money from Webcomics by Webcomic Friends – cONTENTS INCLUDE: 

I Starting Out. 1 Finding your brand – 2 Basics of social media – 3 Going viral 

II Monetizing. 4 Being professional – 5 Subscription models – 6 Freelancing – 7 Contracts and negotiating 

III Expanding. 8 Conventions – 9 Merchandise – 10 Kickstarter and funding – 11 Beyond comics 

IV Keeping it together. 12 Day job – 13 Avoiding burnout – 14 Community 

Contributors:

Alex Norris, David Daneman, Eelis Nilukka, Enzo, H-P Lehkonen, Jose Rojas, Laura Romagnoli, Megan McKay, Olivia Walch, Paju Ruotsalainen, Sara Valta.

READ IT HERE! (link to pdf)

Please note: you cannot share or refresh the direct link to the guide – it loads when clicked through from this article. Share the link to this article to spread the word!

HERE'S also a link to Making Money from Webcomics as an Issuu publication.

MakingMoneyfromWebcomics2018 1

Illustration: Eelis Nilukka 

Here's some information about the Finnish comics scene!

Finnish Comics Society is the head organization in comics in Finland. The work they do in Finland consists of teaching comics, holding exhibitions, giving out awards for a life work in comics, publishing the Sarjainfo magazine, taking care of the Comics Center in Helsinki and organizing the Helsinki Comics Festival, among many other things. The aim is to promote awareness of comics as an art and entertainment form in Finland and around the world.

Helsinki Comics Festival is an event held every fall in the capital city of Finland, Helsinki. The festival offers panels, interviews, workshops, performances and much more, and includes Zine Fest in which indie comics artists can come to exhibit their own works. 

Comics Center is a space for all things comics! It is an open and independent cultural center with a workshop for classes, comics shop and gallery for art exhibitions. It often hosts comics themed events. (Address: Porthaninkatu 9, Helsinki)

Finnish Comics Society works together with a broad array comics festivals and organizations around the world. If you're interested in co-operation, feel free to contact us at Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

LINKS:

Helsinki Comics Festival: next up 31/8–1/9/2019 – helsinkicomicsfestival.com

Finnish Comics Society – sarjakuvaseura.fi

Comics Center sarjakuvakeskus.fi/in-english

PDFsomepitka

Illustration: H-P Lehkonen

Sira Moksi: "Piirroksiini on suhtauduttu rakkaudellisesti ja tappouhkauksin"

Teksti ja kuvat: Aino Sutinen

Oululaisen taiteilija-muusikko Sira Moksin piirroksia, originaaleja ja printtejä on esillä Galleria Sarjakuvakeskuksen Ajan kuvia -näyttelyssä 27.10.18 asti. 

siramoksi1

Hei Sira Moksi! Esittelisitkö itsesi?

Moi, olen ihminen ja kansalaisaktivisti.

Kuinka kuvasi ovat syntyneet?

Seuraamalla valtakunnan tapahtumia; uutisia, blogeja, ihmisten reaktioita ruohonjuuritasolla.

siramoksi2

Olet tunnettu muun muassa vahvasti kantaaottavista poliittisista pilapiirroksistasi. Mistä nämä ovat saaneet alkunsa ja kuinka ne syntyvät? 

Vuonna 2015 Jyväskylässä natsit hakkasivat ihmisiä kadulla ja kaupassa. Silloin sitä suuremmaksi uutisaiheeksi nousi kaljakellunta. Se muutti kaiken.

Kuinka töihisi on suhtauduttu?

Intohimoisesti. Rakkaudellisesti ja tappouhkauksin. Pelolla. 

Oulun media jätti miltei kokonaan uutisoimatta Sarjisgalleriassa pitämäni näyttelyn. Kaupunkihan on sentäs sarjakuvakaupunki, ja näyttelyssä käytiin erittäin vilkkaasti. Synnyinkaupunkini Jämsän Kivipankkigalleriaan kuviani ei edes huolita. 

Joudun useasti bannatuksi somessa kuvieni vuoksi ja sekin on yksi syy, miksi niiden julkaiseminen eri foorumeissa olisi hyvin tärkeää. Sain taas bannin Facebookissa ja tämä alkaa jo vaikuttaa kuvien tekemiseen, ja omaan yritykseeni tehdä nimeä.

Moni ihminen myös kokee, että sanoitan heidän henkilökohtaisia ajatuksiaan ja tuntojaan, mikä on omasta mielestäni tärkeintä. Ihmisten resonaation kautta kuvat saavat lihat luittensa ylle.

siramoksi3

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?

Kuvallinen reagointi kaiken muun elämän touhun ohella. Taisteleminen pienen ihmisen puolesta, kansamme kahtiajakautumista vastaan. Mietin myös mahdollisesti Jämsän 1918 tapahtumien kuvittamista. 

Isoin haaveeni on saada poliittisia piirroksiani laajempaan näkyvyyteen.  

Galleria Sarjakuvakeskuksen Ajan kuvia -näyttely 27.10.18 asti. Haastattelu julkaistu alun perin Sarjainfo-lehdessä 3/2018.

siramoksi.fi

siramoksi4

siramoksi5

Lisää artikkeleita...